czwartek, 10 lutego 2011

Karmelizowana cebula

Nie jest to danie samo w sobie, ale świetny dodatek do mięsa - np. do hamburgerów (jadłam takie ostatnio w Blue Cactus i smakowało świetnie).

Karmelizowana cebula
  • 2 duże czerwone cebule
  • oliwa
  • sól
  • ocet balsamiczny
Dla jasności - miseczka na zdjęciu ma 10 cm średnicy (pochodzi z zestawu Pop! Zak Designs, który można kupić np. w Fide). Jeśli więc planujesz zrobić większą ilość, użyj 4-5 cebul.

Cebulę przekroić na pół i pokroić w plasterki tak, żeby powstały długie wstążki. Posypać odrobiną soli, polać octem balsamicznym, wymieszać. Na patelni (którą potem można przykryć pokrywką) rozgrzać na średnim ogniu oliwę, wrzucić cebulę, dusić 10 minut, mieszając, tak żeby nie przywarła. Zmniejszyć gaz do mniejszego i dusić kolejne 5 minut, mieszając. Przykryć, zmniejszyć gaz do minimum i dusić kolejne 10-15 minut, aż cebula będzie równomiernie skarmelizowana.

Większą ilość można przełożyć do pojemnika i po ostygnięciu schować w lodówce. Wytrzyma 2-3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails